Conversa de coixí post-orgàsmica

L’Stephen King ens anomena ‘Lector Constant’ als seus fans i ens escriu sovint petites cartes d’amor en les seves novel·les. Ens explica coses dels seus llibres i del procés que ha seguit per escriure’ls. M’agrada pensar que formo part d’una comunitat d’amics dels seus llibres i, realment, sento que parla amb mi. M’agradaria transmetre una mica d’aquest sentiment en aquestes paraules.
Si has llegit altres treballs meus, com ‘entreterres’, els relats curts que he anat penjant per les xarxes o el meu bloc ‘Memòries d’un pare invisible’ ja te’n deus haver adonat que el sexe és una part important de l’univers on neixen les meves històries. Però, és clar, el sexe també és una part molt important de l’univers on tu vius. Passem una bona part de les nostres vides perseguint el plaer. Ho fem sols, acompanyats, amb ànims masturbatoris, per demostrar amor, per desconnectar dels problemes i, majoritàriament, perquè és refotudament divertit. Llavors, tenim els llibres i les pelis, llocs on parlem de tot obertament. Històries on gent mor i mata amb descripcions gràfiques de tota la violència imaginable. Històries on la gent s’enamora i desenamora explicant tots i cadascun dels seus sentiments. I poden ser relats de ciència-ficció, pelis d’acció, novel·les històriques, films de terror... Treballs que són assignats a un gènere o d’altre pel tipus d’història que expliquen, no tant per com ho expliquen. Excepte si la història implica sexe, llavors ni drama, ni comèdia, ni thriller; dependrà de com d’explícit sigui aquest sexe parlarem de pornografia o erotisme... Quina estupidesa més gran! Podem veure films sobre psicòpates assassins amb escenes on esquarteren les seves víctimes amb tot de detalls, però la part on es masturba sobre els pedaços sanguinolents o viola el cadàver l’escoltarem llegida pel protagonista en l’informe del forense. Podem llegir novel·les romàntiques amb protagonistes femenines que lluiten contra els seus desitjos carnals i que cauen, víctimes d’un amor prohibit, en braços del paio catxes que treu la merda de l’estable amb una pala... No fotem senyora, s’haurà enamorat però d’entrada vostè el que volia era fotre un polvo.
Tot i així, la novel·la que heu llegit la trobaríeu a la balda de les eròtiques, lloc que li correspon per com de gràfiques són les seves escenes de sexe. Però el sexe no és el tema principal. L’autodescobriment i el respecte per un mateix ho són. Cap de les escenes de sexe d’aquest relat és irreal, possiblement algú estigui practicant una de les aquí descrites mentre llegeixes això. El que és irreal és considerar que sentir-se sensualment excitat mentre llegeixes un llibre, és diferent d’espantar-se, riure o plorar llegint una novel·la o veient una pel·lícula. El sexe ha de ser una part normalitzada més dins de la nostra cultura, com ho són la violència, la guerra, l’humor, la pena, conduir cotxes, navegar per internet, fer volar estels, menjar cogombrets. El sexe no és res especial, és només una part més del que ens fa humans.
M’agradaria citar aquí alguns autors que m’han mostrat que l’important és la història, que si els personatges follen és perquè volien follar, no perquè ‘ara toca una escena picant’:
Hanif Kureishi parla de sexe amb una naturalitat brutal. Novel·les com Intimitat o els seus guions de cinema mostren com el sexe pot fer evolucionar un personatge.
Wei Hui, l’autora prohibida a la Xina que té l’orgull de ser la persona amb el llibre més piratejat, fotocopiat i distribuït il·legalment al seu país, va escriure Shanghai Girl, la història de la Coco, una noia que ens explica qui és i el que li passa, fins i tot quan practica sexe.
L'enorme Nagisha Oshima, creador d'obres mestres com ‘L’imperi dels sentits’, ‘Taboo’ o ‘Bon Nadal, Mr Lawrence’ on el sexe és l’instrument amb el qual elabora alguns dels perfils més profunds del cinema.
I, finalment, en Paul, autor de novel·les històriques eròtiques de tema gay que m’encantaria llegir i que és un personatge creat pel genial mestre del còmic Ralf König. Ningú com en König per fer servir el sexe gràficament i aconseguir explicar una història on sigui la passió, la pèrdua i la identitat el que importen. Llegir ‘Huevos de Toro’ o ‘La noche más loca’ hauria de ser obligatori.

Bé, com que ‘Lector Constant’ ja ho ha fet servir l’Stephen King, no us anomenaré així. Però sí que vull enviar-vos una darrera invitació: seguiu-me, si voleu, perquè aquest univers on neixen les històries que escric és molt vast i el viatge sempre és més gratificant si el comparteixes, no? Que mai us faltin ni el bon sexe, ni la bona literatura.